Liptovská knižnica otvorila brány po mesačnej revízii knižničného fondu

01.03.2012 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 1. marca (TASR) – Po mesiac trvajúcej inventúre knižničného fondu otvorila dnes svoje brány Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky–Belopotockého, ktorý v roku 1829 založil v Liptovskom Mikuláši historicky prvú verejnú knižnicu na Slovensku. Rukami 15 knihovníčok prešlo viac ako 96.000 zväzkov kníh a množstvo ďalších dokumentov.

„Už sme sa nevedeli dočkať našich verných čitateľov. Dobrým signálom ich záujmu bolo, že sa k nám mnohí netrpezlivo dobýjali počas celej výluky prevádzky, no nedalo sa inak. Knihy tvoria súčasť majetku, ktorý spravujeme a musíme dodržiavať normy týkajúce sa jeho pravidelnej revízie,“ uviedla pre TASR Marcela Feriančeková, riaditeľka knižnice s viac ako 5700 registrovanými používateľmi.

Podrobná revízia podľa nej prišla celkom vhod, lebo v tomto roku zavádzajú nový knižničný softvér. „Porovnali sme si a prečistili databázu, zrevidovali výpožičky, ktoré vlani prekročili hranicu 450.000. Na vyše 145.000 stúpol aj počet návštevníkov. Dokazuje to stály záujem širokej verejnosti o naše služby, čo nás nesmierne teší,“ vyzdvihla Feriančeková.

„Pozoruhodnou zaujímavosťou určite je, že máme k dispozícii aj viac ako storočné knihy a ľudia si ich žiadajú a požičiavajú. Prakticky každú knihu z rozsiahleho používaného fondu sme za uplynulých päť rokov požičali aspoň raz, takže všetky majú plné právo ostať naďalej v regáloch,“ dodala riaditeľka liptovskomikulášskej knižnice.
 

Vyberte región